Drinkt mijn baby genoeg?
Drinkt mijn baby genoeg?
Eén van de vragen die een ouder zich heel vaak stelt. Drinkt mijn baby voldoende? Komt hij of zij genoeg bij? Hoeveel moet er nu eigenlijk in het flesje? Is mijn melkproductie groot genoeg om de honger van mijn baby te stillen? We willen het als kersverse ouder heel erg goed doen. Maar we horen soms zoveel tegengestelde adviezen dat het moeilijk is om je er niet door te laten beïnvloeden.
Bij borstvoeding vragen mama’s zich de eerste dagen soms af of hun kleintje wel voldoende melk krijgt met wat ze produceren. Laat het een geruststelling zijn: een pasgeboren baby heeft echt nog maar een heel kleine hoeveelheid melk nodig per drinkbeurt. ( zie ook schema onder) Ook flessenmama’s kunnen zich zorgen maken als ze zien dat baby het gewone flesje helemaal opdrinkt. Is baby dan wel voldaan ? En zeker als baby het daarna niet de voorziene tijdsduur uithoudt tot de volgende voeding zijn we geneigd te denken dat dat flesje misschien groter moet zijn.
Toch is het goed in het achterhoofd te houden dat baby’s maagje echt heel erg klein is in het begin. En er dus echt niet zoveel in dat maagje past.
Flesvoeding
Gaat het om flesvoeding, dan kan een te grote portie voeding al gauw zwaar op de maag liggen. Die te grote hoeveelheid in het maagje heeft als gevolg dat dit maagje tot het uiterste wordt opgerekt om alle vloeistof te kunnen bevatten. Voor de baby zeker niet comfortabel. Het is dan ook heel logisch dat je baby na zo’n voeding grote porties melk gaat teruggeven. Reflux heeft er in dit geval niets mee te maken: enkel een té volle maag. En als baby hierdoor last krijgt en huilt, wordt vaak opnieuw melk aangeboden. (Want zou hij/zij misschien honger hebben?) Merk je dus dat je baby het flesje niet op krijgt, ga dan niet pushen en blijven aanbieden tot het leeg is. Het is net goed dat baby leert aangeven dat hij/zij genoeg heeft. Of hoor je van mensen in je omgeving dat je moet proberen baby ‘op een voeding minder’ te zetten… Vertel hen dan over de grootte van een babymaagje en het minder belasten van de darmpjes en maag bij kleinere, frequentere hoeveelheden. Beter is om goed te kijken hoeveel je baby vraagt en liever iets frequenter kleinere flesjes te voeden. ( Ja, ik weet dat het op de poedermelkdoos staat hoeveel ‘de gemiddelde’ baby dient te drinken en hoe vaak… maar jouw baby is niet ‘de gemiddelde baby’ en daarnaast heeft de poedermelk fabrikant er alle baat bij dat jouw doos poedermelk snel leeg is. )
Borstvoeding
Bij moedermelk werkt het ietsje anders. Daar zal de ene voeding naar inhoud toe meer vet bevatten dan de andere en een voeding varieert ook op zich. Bij borstvoeding past de voeding zich dus meer aan het drinkgedrag van de baby aan. Maar naast het pure voeden aan de borst, wordt de borst ook vaak als troost aangeboden. Zonder een echt hongersignaal. Op zich niet mis mee. Zeker niet als je een blije baby krijgt hierdoor. Kan een borstbaby dan nooit ‘teveel drinken’? Wel… Sommige baby’s kunnen door voortdurend drinken wel last krijgen. Hoewel borstvoeding lichter verteerbaar is, kan een baby die voortdurend aan de borst wil maar hierna niet echt gelukkiger wordt, last hebben van krampjes. Hij voelt zich ongemakkelijk en gaat huilen. Daarnaast is hij/zij voortdurend bezig met verteren. Het is daarom niet slecht af en toe eens baby op een andere manier te troosten als je merkt dat ‘troostvoeding aan de borst’ geen rustige baby als gevolg heeft. Misschien hebben zijn darmpjes gewoon een rustmoment nodig?
Aantal voedingen per 24 uur
Er is geen wedstrijd “om ter snelst overschakelen op minder voedingen”. Dus laat vooral je baby dat ritme meebepalen. Het is minder belastend voor het spijsverteringssysteem van je baby om je totale dagdosis ( kunstvoeding) te verdelen over bijvoorbeeld 9 voedingen met kleinere hoeveelheid per flesje, dan diezelfde hoeveelheid te verdelen over 6 flesjes met een veel grotere hoeveelheid. Maw: Baby’s hebben er dus alle baat bij om frequenter te gaan drinken met een ( kleinere) portie aangepast aan de grootte van hun maag.
Dit gaat zeker ook op voor borstvoeding: In culturen waar baby’s frequent door de moeder gedragen worden, zien we dat ze zeer frequent en vaker kleine porties drinken. Door frequent aanleggen zal je ook je productie ondersteunen.
Een baby die geen honger heeft, zal niet drinken? Of … toch wel?
Het is niet altijd juist er vanuit te gaan dat een baby die genoeg heeft, niet meer zal zuigen. Sommige baby’s geven dit heel goed aan. Andere niet. Sommige baby’s hebben een grote zuigreflex en zullen zelfs bij een overvolle maag, gaan zuigen omdat dit nu eenmaal een troostend effect heeft. Alleen zal de nieuwe hoeveelheid melk terechtkomen in een al overbelaste maag wat zorgt voor meer ongemakken, huilen en het opnieuw zoeken naar troost.
En wat dan met teveel honger?
Als je baby de tijd niet overbrugt tussen de twee voedingen en al sneller honger lijkt te hebben, kan je beter eerst gaan proberen het aantal voedingen per 24u terug met eentje te verhogen ( en per flesje dus terug iets minder te geven) dan er direct voor te kiezen de hoeveelheid voor elke fles te gaan verhogen. Te grote porties zorgen vaak voor verteringsproblemen in plaats van minder honger. Merk je dat je baby na elke voeding ‘niet genoeg’ heeft en actief duidelijk maakt dat hij/zij nog wil drinken, dan is dit waarschijnlijk een signaal zijn dat hij/zij klaar is voor een grotere hoeveelheid voeding per fles.
Elke baby zijn eigen ritme
Is jouw baby een uitzondering die het wel heel goed doet op een ander ritme? Geen probleem. Het belangrijkste is dat je je eigen weg zoekt hierin. Werkt iets niet voor jullie en iets anders net wel? Prima toch! Wil je meer informatie om voor jouw baby het beste ritme te vinden? Of wil je graag meer weten rond voeden op zich? Volg dan zeker één van onze informatieve sessies over borstvoeding of flesvoeding. Deze gaan geregeld door in groep maar kunnen ook steeds (op verzoek) op individuele basis worden gegeven op uren die passen voor jullie.
Blijf op de hoogte !
Vond je dit artikel interessant? Lees dan zeker ook onze andere artikels die je vindt in de blog op de website. Volg en like ons op facebook en Instagram (vroedvrouwdeverwachting). Zo blijf je op de hoogte! In onderstaand schema nog een mooi overzicht van het babymaagje volgens leeftijd baby en hoeveel ml melk het kan bevatten. (Klik voor een grotere versie)
writing papers https://dissertationhelpexpert.com/
define dissertation https://accountingdissertationhelp.com/
https://examplesofdissertation.com/
writing dissertation chapters https://writing-a-dissertation.net/
writing dissertation https://bestdissertationwritingservice.net/
dissertation completion pathway https://businessdissertationhelp.com/