Navelzorg bij je baby
De navel na de geboorte
Na de geboorte wordt de navelstreng van je kindje afgeklemd en doorgeknipt. Idealiter pas nadat de navelstreng is uitgeklopt. Dit afklemmen kan gebeuren met een navelklemof een ‘cordring’. Het afklemmen voorkomt bloedverlies via de navelstreng en zorgt ervoor dat er geen bacteriën de navel ( en buikholte) kunnen binnendringen.
Na het knippen blijft er een klein stompje over. De navelstomp.
Vlak na het afklemmen is de navelstomp nog zacht, nat en wat gelig.
Snel begint de navel donkerder van kleur te worden en harder. Na enkele dagen is het stompje zwart, hard en droog. Nadat de bloedvaatjes in de navelstreng dan dicht zijn, wordt de klem verwijderd. Het stompje zelf hangt dan nog aan de navel. Dit is meestal de situatie wanneer je uit de materniteit huiswaarts gaat.
Hoe verzorg je de navel van je baby
Het is belangrijk dat de navelstomp goed gereinigd wordt. Je mag deze dus dagelijks wassen (water en zeep) wanneer je je baby een badje geeft. ( Zorg dat je handen gereinigd zijn)
Belangrijk is ook dat je na het wassen en reinigen de navel telkens goed droogdept. Dit kan bijvoorbeeld met de hydrofiel doek. Zorgen dat de navelstomp droog blijft, zal het proces van afvallen versnellen en verkleint de kans op onstekingen.
Gaat je kindje vandaag niet in bad? Dan is het belangrijk de navel toch goed te reinigen. Dit doe je minstens 1x per dag, én steeds wanneer de navel bevuild is geraakt. (bvb bij de luierwissel). Een wattenstaafje kan handig zijn om mooi tot in de randjes van de navel al het vocht weg te nemen.
Als bij de navel vochtige plaatjes achterblijven, creëer je namelijk een ideaal milieu voor bacteriën.
Als het lukt om de navelstomp boven de luier uit te laten, dan heeft dit de voorkeur boven bedekken. ( Droogt sneller aan de lucht, zeker in combinatie met luchtige kledij erboven. Daarnaast minder kans op urine/ontlasting op de navelstomp.)
Wanneer valt de navelstomp af?
Er is een grote variatie op het tijdstip van afvallen. Dit hangt namelijk niet alleen af van hoe droog de navelstreng is, maar ook zal een dikke navelstreng meer tijd nodig hebben om helemaal op te drogen dan een dunne. Gemiddeld zien we dat de meeste navelstompjes afvallen tussen de 5 en de 14 dagen na de geboorte.
Ontsteking ?
Soms kan het gebeuren dat de randjes van de navel rood worden bij het opdrogen van de navelstomp en dat de navel vies gaat ruiken. De navelstomp is dan waarschijnlijk ontstoken. Toon dit zeker aan jouw vroedvrouw/verloskundige/kinderarts. Zij zullen je uitleggen hoe je de navelstomp kan ontsmetten en verder verzorgen.
Na het afvallen
Het is niet abnormaal dat de navel van je kindje in het begin nog wel eens een druppeltje bloedverlies heeft of nog wat vochtig is. Blijf de navel goed verzorgen tot dit over is.
best dissertation writing services uk https://dissertationhelpexpert.com/
phd dissertation writing service https://accountingdissertationhelp.com/
buy dissertation https://examplesofdissertation.com/
proposal and dissertation help 3000 words https://writing-a-dissertation.net/
help dissertation thesis advice https://bestdissertationwritingservice.net/
dissertation titles https://businessdissertationhelp.com/
thesis dissertation writing https://writingadissertationproposal.com/