fbpx

Prenatale zorgen

Tijdens de zwangerschap kan een consult bij de vroedvrouw zeker een meerwaarde zijn. Dit kan in combinatie met de prenatale bezoeken bij uw gynaecoloog/ huisarts. Soms zijn er als koppel nog veel onzekerheden en angsten. Of u heeft veel vragen. Een controle bij de vroedvrouw kan u geruststellen. Gaat alles vlot maar zijn er zaken die u wil kunnen bespreken? ( bevalling, zwangerschap, praktische vragen, gevoelens,…) of wil u gewoon graag het hartje van uw baby nog eens horen? Een zwangerschapsconsult bestaat uit een medisch deel en een deel waar we dieper ingaan op belangrijke zaken, praktische tips; typische kwaaltjes en vooral ook luisteren hoe u zich voelt.

“Een consult bij mijn vroedvrouw is meer dan alleen een medische opvolging. Er wordt tijd gemaakt voor mijn vragen. Het is vooral een persoonlijke en warme zorg die ik niet meer zou willen missen.”

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een eerste consult-intakegesprek ( inclusief opmaak dossier) en een vervolgconsult. Beide consulten gaan steeds door in de praktijk ( tenzij op medische indicatie thuisconsult)

Kwalitatieve zorg & begeleiding is één van onze kernwaarden. Om deze waarden te garanderen, kunnen wij slechts een beperkt aantal koppels begeleiden per maand. Af en toe blijken heel wat mama’s uitgerekend rond dezelfde periode en is het voor ons onmogelijk nog meer aanvragen te aanvaarden rond deze data. We verwijzen je voor deze periodes graag door naar andere vroedvrouwen uit de omgeving.
Momenteel hebben wij geen ruimte meer vrij voor postnatale aanvragen met uitgerekende datum in de maanden:
november 2019
december 2019
januari 2020 ( eerste 3 weken)

Eerste consult/intakegesprek:

Het eerste zwangerschapsconsult bevat  ook steeds een intakegesprek waarin wij uw medisch dossier opmaken.
Reken voor een eerste consult ruim 60 minuten. (Boekt u het 8 weken consult, dan is het intakegesprek hierin inbegrepen. )

We maken uw medisch dossier volledig op en u krijgt vervolgens de nodige informatie rond onze praktijk en de mogelijkheden qua begeleiding. We luisteren naar jullie wensen en verwachtingen. Naargelang de zwangerschapsduur, opvolging bij de gynaecoloog en uw wensen hier rond, verrichten we de nodige onderzoeken (oa bloeddruk, gewicht, urinecontrole, fundushoogte meten, luisteren harttonen baby, eventuele bloedafnames,…)
Ook als u enkel na de bevalling een beroep op ons wenst te doen voor postnatale zorgen aan huis, zien wij u graag éénmalig tijdens de zwangerschap voor het intakegesprek. (Bij voorkeur tussen de 8 en 32 weken)

Vervolgconsult zwangerschap:

Wij hebben voor u op  3 momenten tijdens de zwangerschap,  prenatale consulten uitgewerkt met een speciale focus op informeren. Deze gaan door wanneer u ongeveer 8, 32 en 36 weken zwanger bent. Elk consult duurt  ruim anderhalf uur en bestaat steeds uit een medische opvolging. Daarnaast is er een informatief luik voorzien:
8 weken consult: Voeding & medicatie tijdens zwangerschap + organisatie postnatale zorg.  (+intake /opmaak dossier)
32 weken consult: Borstvoeding ( voordelen, houdingen) *
36 weken consult: Bevalling ( fasen, pijnstilling, interventies) *

*enkel mogelijk na eerste consult/intakegesprek

Indien u dit wenst, kan u  daarnaast ook verdere opvolgconsulten zwangerschap vastleggen.
Vervolgconsulten zwangerschap zijn slechts mogelijk na intakegesprek. Reken voor een vervolgconsult  ruim 30 minuten.

  • U komt graag tussen de controles van de gynaecoloog door nog eens langs ter controle bij de vroedvrouw.
  • U heeft veel vragen en vindt dat er niet voldoende tijd is om die te bespreken bij de gynaecoloog.
  • U voelt zich onzeker tijdens de zwangerschap en vindt het fijn de extra bevestiging te krijgen dat alles goed is met de baby.
  • U voelt zich niet altijd zo goed in uw vel of heeft onzekerheden rond het ouderschap. U vindt het fijn hierin ondersteund te worden.
  • U heeft extra opvolging nodig tijdens uw zwangerschap. Bij risicozwangerschap komen wij bij u thuis.