fbpx

Postnatale opvolging

Vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis staan we voor je klaar!

Vanaf thuiskomst met je kleintje, neemt de vroedvrouw de zorg uit het ziekenhuis over. We komen binnen de 24 uur bij je langs. De eerste huisbezoeken vinden plaats kort na elkaar en duren ook wat langer dan de latere huisbezoeken. Naarmate het herstel vordert en jullie als ouders een nieuw ritme vinden, zullen de huisbezoeken korter van duur zijn en verder van elkaar af liggen. Na 4 weken ronden we de huisbezoeken af en zien je daarna graag in de praktijk.

Wat gebeurt er tijdens zo’n huisbezoek?

We volgen mama op ( bloeddruk, herstel, opvolgen hechtingen knip/keizersnede, baarmoederhoogte, bloedverlies,…).
Ook de baby volgen we op. ( gewicht, herstel naveltje, huidskleur, alertheid, eventueel hielprik …).

Geef je borstvoeding? Dan geven we je deskundig advies en helpen je op gang. We kijken of baby goed aanligt, goed drinkt en beantwoorden je vragen/twijfels rond borstvoeding. Daarnaast geven we je professionele tips en tricks en helpen we je kleine ( of minder kleine) problemen te herkennen en aan te pakken. Ook als het in het ziekenhuis niet zo goed lukte, kan begeleiding, uitleg en deskundige aanpak ervoor zorgen dat borstvoeding toch slaagt.

Koos je bewust voor flesvoeding? Ook hier kunnen we tips geven rond voeden, hoeveelheden, krampjes en drinktechniek.

Maar er is ook tijd voor de emotionele kant. Hoe gaat het met jullie?  Zit je nog met vragen of zijn er zaken gebeurd tijdens de bevalling waar je graag over wil praten? Ook wanneer je twijfelt over je ‘kunnen’ als kersverse ouder is de vroedvrouw daar om je te steunen en te bevestigen.

 Als ouder heb je recht op postnatale begeleiding tot 1 jaar na de bevalling.

We zijn er dus ook wanneer je vragen hebt rond anticonceptie na je bevalling, of rond afbouwen van de borstvoeding of combineren van borstvoeding met terug gaan werken. Of rond extra uitleg over het introduceren van vaste voeding, het slaapritme van je baby of  andere specifieke problemen waar je niet helemaal uit raakt.  Ook als je het gevoel hebt dat het je allemaal teveel wordt, kan de vroedvrouw het verschil maken.
In de praktijk mag de vroedvrouw thuis dagelijks langskomen de eerste 5 dagen na de bevalling ( deze dagen breng je meestal al deels door in het ziekenhuis), daarna ( Vanaf dag 6 na bevalling) heb je nog recht op 7 postnatale consulten ( en meer indien nodig mits motivatie /doktersattest) tot wanneer je kindje de leeftijd van één jaar bereikt.

 

Wil je enkel na de bevalling een beroep doen op De Verwachting? Dan zien we je toch bij voorkeur al vóór je bevalling eens voor het intakegesprek. We leggen je dan uit hoe alles in het werk gaat en maken je medisch dossier op. Had je deze optie niet? Geen probleem: Dan komen je de eerste keer bij je langs (thuis) na de bevalling. Houd er dan wel rekening mee  dat er een éénmalige dossierkost/administratieve kost van 15 euro wordt aangerekend tijdens het eerste huisbezoek.

Kwalitatieve zorg en begeleiding is één van onze kernwaarden. Om deze waarden te garanderen, kunnen wij geen onbeperkt aantal koppels begeleiden per maand. Af en toe blijken heel wat mama’s uitgerekend rond dezelfde periode en is het voor ons onmogelijk nog meer aanvragen te aanvaarden rond deze data. We verwijzen je voor deze periodes graag door naar andere vroedvrouwen uit de omgeving.
Momenteel hebben wij geen ruimte meer vrij voor postnatale aanvragen met uitgerekende datum in de maanden:
november 2019
december 2019
januari 2020 ( eerste 3 weken)