Postnatale opvolging

Opvolging na de bevalling: vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis staan we voor je klaar!

Het eerste huisbezoek vindt normaal gezien de dag na thuiskomst plaats. De eerste huisbezoeken volgen elkaar snel op en duren ook wat langer. Naarmate het herstel vordert en jullie als ouders een nieuw ritme vinden, zullen de huisbezoeken korter van duur zijn en verder van elkaar af liggen. Na ongeveer 4 weken ronden we de huisbezoeken af. Met vragen/problemen ben je ook daarna nog het volledige eerste jaar welkom in de praktijk.

 Als ouder heb je recht op postnatale begeleiding tot 1 jaar na de bevalling.

Dus ook wanneer je vragen hebt rond anticonceptie, afbouwen van de borstvoeding/borstvoeding en terug aan het werk, introduceren van vaste voeding, slaapritme van je baby of andere specifieke opvoedkundige problemen waar je niet helemaal uit raakt.

Wat gebeurt er tijdens zo’n huisbezoek?

  • Medische opvolging mama: bloeddruk, herstel, controle/verwijderen hechtingen knip/keizersnede, baarmoederhoogte, bloedverlies,…
  • Medische opvolging baby: gewicht, herstel naveltje, huidskleur, alertheid, eventueel hielprik…
  • Deskundig advies bij borstvoeding
  • Deskundig advies bij flesvoeding
  • Verder kan je met al je vragen rond slapen, dragen, inbakeren, ongemakken, … terecht en krijg je heel wat tips en tricks mee.
  • Aandacht voor de emotionele kant. Hoe gaat het met jullie? Zit je nog met vragen of zijn er zaken gebeurd tijdens de bevalling waar je graag over wil praten? Ook wanneer je twijfelt over je ‘kunnen’ als kersverse ouder zijn we daar om jullie te steunen en te bevestigen.

Praktisch

Ook postnatale zorg start met het intakegesprek tijdens de zwangerschap. Dit kan naar keuze doorgaan via videoconsult of face-to-face of bij u thuis. Voor het intakegesprek is er een éénmalige opleg. Meer info zie tarieven.

Kwalitatieve zorg en begeleiding is één van mijn kernwaarden. Om deze waarden te garanderen, kan ik slechts een beperkt aantal koppels begeleiden per maand. Af en toe blijken heel wat mama’s uitgerekend rond dezelfde periode en is het voor mij onmogelijk nog meer aanvragen te aanvaarden rond deze data. Voor deze periodes verwijs ik je graag door naar andere vroedvrouwen uit de omgeving.

Momenteel heb ik geen ruimte meer vrij voor postnatale begeleiding van half maart 2024 tot en met eind april 2024.