Hapt mijn baby goed aan? De basisvraag voor een succesvolle borstvoeding
Je bent zwanger en denkt erover borstvoeding te geven? Super! We hebben in een eerdere blog al gesproken over het Gouden Uur na de geboorte, als ideaal begin. Eén van de basiszaken die jouw borstvoeding verder een goede start kan bezorgen, is kennis over hoe een baby dient aan te happen.
Ik hoor je al zeggen… “Dus … het is niet zo simpel als hop, borst eruit, baby in de buurt, hap… en daar komt de melk?” Soms wel. Soms heb je baby’s die vanaf de geboorte perfect weten aan te happen en als een volleerde specialist aan de borst drinken. Als dit zo is: geniet dan vanaf het eerste moment van jou kleine superman. (of vrouw) Maar vaak gaat het toch een beetje anders en is het de eerste dagen tot weken echt zoeken en leren voor beide partijen.
Wat is nu precies ‘goed aanhappen’?
Een goede aanhap, daar moet je soms het juiste moment voor afwachten. Je wil dat je baby met wijdopen mond naar de borst gaat happen. Je kan de baby een handje helpen door hem/haar bij de borst in de buurt brengen, eventueel een druppeltje melk uit de borst te drukken om baby te stimuleren. Eventueel de tepel in de buurt van bovenlip-neusje brengen. Maar pas wanneer baby zijn mondje wijd genoeg opent, breng je hem/haar ( in vloeiende beweging) naar de borst.
Met die ‘grote hap’ verdwijnt niet alleen de tepel maar ook een groot deel van de borst in zijn/haar mondje. De tepel zelf bevindt zich diep achterin de mond van de baby. (Bij het achterste zachte deel van baby’s verhemelte en dus zeker niet voorin tegen het harde deel van het gehemelte) Doordat de tepel zich in het zachte gedeelte van de mond bevindt en de baby ook een groot deel van de borst in de mond heeft, zal de tepel nergens schuren en zal de baby de borst effectiever kunnen legen.
De tong van de baby werkt mee om druk uit te oefenen bij de zuigbeweging en bevindt zich aan de onderkant van de borst. Let er ook op dat de lipjes van je baby mooi naar buiten gekruld zijn. ( indien het lipje naar binnen geplooid zit, oefent dit druk uit op zowel de borst als de lipjes.) Je kunt eventueel bijsturen door de bovenlip ietsje naar boven te halen met je vinger en bij het onderlipje, het kinnetje van baby iets naar beneden te drukken)
Naargelang de specifieke houding waarin je voedt zijn er ook nog enkele zaken waar je op moet letten, wil je je baby goed laten aanhappen. (zoals de positionering van je baby, waar en hoe ondersteun je de baby en wat kan de baby zelf. Of waar je zelf je baby kan helpen. Ook deze zaken horen bij het ondersteunen van het correct aanleggen aan de borst.)
Tenslotte is het ook belangrijk dat je zelf comfortabel zit. Na enkele maanden geef je vast borstvoeding terwijl je de was opplooit en een glaasje water drinkt, maar de eerste momenten is het wennen en kan je elk hulpmiddel goed gebruiken (voetensteun, armsteun, borstvoedingskussen)
Mogelijke kleine en minder kleine startersproblemen
Pijnlijke/ geïrriteerde tepels
Hoewel je huid mogelijks nog eventjes moet wennen aan het voeden, is tepelpijn tijdens het voeden vaak een teken dat je baby niet goed aanligt. Zuigt de baby wellicht enkel op de tepel in plaats van een groot deel borst in de mond te hebben? Of ligt de baby niet mooi tegenover de borst waardoor de tepel als het waren naar beneden of naar opzij, (richting mondje) getrokken wordt bij het drinken? Heb je pijn na het aanleggen van je baby? Dan is het wellicht interessant om baby opnieuw aan te leggen of een andere houding uit te proberen. ( Is er een goede aanhap?)
Ook tepelkloven/ platgedrukte tepels na een voeding zijn vaak het gevolg van niet goed aanleggen en geen optimale houding aan de borst. Soms is een nieuwe mama al blij dat haar baby na enkele pogingen wil aanhappen. Ze heeft dan de neiging haar ukje verder te laten drinken, ook al doet de tepel pijn en voelt ze dat de baby niet helemaal goed aanligt. Kom je zelf in deze situatie? Zorg dan dat je opnieuw probeert aan te leggen: haal baby van de borst ( een pink richting tepel in baby’s mondje brengen doorbreekt het vacuüm en zorgt dat baby pijnloos loslaat.) en probeer het opnieuw. Want even door de pijn heen bijten is geen oplossing: baby drinkt minder melk dan zou moeten en de tepel gaat meer irriteren en kloofjes krijgen waardoor het volgende aanleggen nog pijnlijker wordt.
Je baby lijkt slaperig en valt in slaap kort na de start van de voeding.
Pasgeboren baby’s hebben nog veel slaap nodig. Het is dan ook niet abnormaal dat je ukje bij een voeding terug in slaap wordt gesust: het zuigen geeft hen een lekker gevoel, het maagje wordt gevuld, ze liggen heerlijke tegen mama aan en soezen voor je het weet weer weg. Daarnaast vraagt het zuigen aan de borst een echte inspanning waar energie voor nodig is. Maar natuurlijk wil je wel dat je baby genoeg drinkt tijdens de voeding en niet een uur zachtjes slapend tuttert. ( Wat niet wil zeggen dat de borst niet als troost gebruikt mag worden! Wat wel wil zeggen dat een baby die direct tuttert en slaapt en eigenlijk niets van de melk uit de borst haalt, niet voldoende voeding krijgt 😉 ) Valt baby in slaap? Probeer dan eens de luier te wisselen en daarna de andere borst aan te bieden. Of doe kousjes, mutsje, truitje uit naargelang de situatie zodat baby het wat frisser krijgt en terug wakkerder is. Ook stimuleren door te aaien/kriebelen kan ervoor zorgen dat baby terug gaat drinken. Daarnaast kan borstcompressie ervoor zorgen dat er wat meer melk toestroomt tijdens het zuigen. Wat voor de baby soms voldoende is om te blijven actief zuigen. Wanneer de baby iets ouder is en langer wakker blijft, zijn deze problemen meestal snel van de baan. Meer nog: dan kan je je baby vaak half slapend voeden.
Baby is geïrriteerd en hongerig maar hapt niet aan
Wanneer een baby oververmoeid raakt, teveel indrukken kreeg (vb drukke bezoekdag), stress bij mama voelt, zijn geduld verliest en NU af wil van dat vreemde hongergevoel in zijn buikje, dan lukt het vaak niet meer om nog goed aan te happen. Baby loopt rood aan, huilt krachtig en elke poging om aan te leggen mislukt. Natuurlijk kan het helpen om de signalen in het oog te houden en al te gaan voeden vooraleer zijn kookpunt bereikt 😉 Is het kwaad toch al geschied? Dan kan het helpen baby eerst terug rustig te krijgen. Wiegen, inbakeren, huidcontact, een stille ruimte met gedempt licht… Het zijn allemaal zaken die kunnen helpen baby iets te kalmeren waarna je snel zijn maagje weer kan vullen.
Moeilijk aanhappen bij platte of ingetrokken tepels
Een volledig vlakke tepel of ingetrokken tepel kan ervoor zorgen dat je baby problemen met aanhappen ondervindt. Maar het wil niet zeggen dat wanneer jouw tepel(s) ingetrokken zijn of vlak op de borst liggen, je gegarandeerd moeilijker borstvoeding zal geven.
Tijdens de zwangerschap kan een vlakke tepel toch wat meer evolueren naar een vooruitstaande positie. Daarnaast zal een baby die aanhapt een groot deel borst in de mond nemen. Vaak is dit voldoende om het vacuum bewaren en de borst effectief te legen. Voor deze mama’s is dan ook geen extra hulp nodig. Is jouw baby echter niet in staat aan te happen en het vacuum te bewaren? Dan kan even afkolven helpen de tepel naar voor te laten komen, ook is er heel wat op de markt om of de tepel naar buiten halen of ondersteuning te bieden in het aanhappen. Begeleiding rond correct gebruik is hier wel een belangrijk element.
Stuwing waardoor baby niet meer kan aanhappen
Elke mama heeft er in meer of mindere mate last van. Wanneer de melkproductie goed op gang komt, kan mama last hebben van enorm gezwollen en harde borsten. Die kunnen zo hard zijn dat het voor de baby bijna niet mogelijk is nog de borst in de mond te zuigen. Zelf even masseren, vochtige warmte aanbrengen, eventjes de druk wegnemen door kort voor te kolven: het kan allemaal helpen. Ook tegendruk (met de vingers rond de tepel) voor het aanleggen kan helpen om dit succesvol te laten verlopen.
Lekkende borsten
De ene mama heeft er weinig last van, de andere heeft een volledig nat T-shirt. De eerste maanden moeten vraag en aanbod nog wat op elkaar afgestemd worden. Borsten waar de melk uitdrupt of zelfs stroomt zijn dan een vaak voorkomend iets. Gelukkig is na een paar maanden vraag en aanbod perfect op elkaar afgestemd. Tot die tijd zijn borstkompressen een onmisbare tussenstap. ( die bestaan zowel in pads voor eenmalig gebruik als in wasbare kompressen)
Verstopt melkkanaaltje
Het voelt als een harde plek in de borst en is vaak wat rood en pijnlijk. Belangrijk is dat je hier gaat zorgen dat alles los komt: mee- masseren, vochtige warmte toepassen (kompres, douche,…) de voedingshouding veranderen, Zorgen dat de borst goed geleegd wordt.. Er zijn heel wat tips die je kunnen helpen. Wel is het belangrijk dit goed op te volgen en tijdig advies te vragen om de oorzaak te achterhalen. ( Zo kan knellende kledij een verstopt kanaaltje opleveren maar net zo goed, de manier waarop baby aanligt. ) Het is erg belangrijk dat de verstopping wordt opgelost. Anders kan dit gaan ontsteken en uitmonden in een borstontsteking (mastitis = zeer pijnlijke borst, roodglanzend, warm, koorts en algemeen ziek gevoel. )
Erg grote borsten/tepels
Dit is geen probleem op zich ( een grote borst kan perfect borstvoeding geven) maar er kan wat extra aandacht nodig zijn bij het aanleggen van de baby. Baby’s met een klein mondje kunnen bij grote tepels de neiging hebben een te kleine portie van de borst in de mond te nemen. (De tepel vult het mondje al). Hier is het belangrijk aandacht te besteden aan het correct aanhappen en voldoende borst aan te bieden. Bij grote borsten kan het soms wat moeilijker zijn voor mama om een comfortabele voedingspositie te vinden voor haarzelf en de baby. Daarnaast heeft de borst zelf ook meer ondersteuning/positionering nodig en in het begin is dit wat zoeken. Wanneer mama de tepel niet goed ziet en niet ziet hoe baby aanhapt, is het moeilijker voor haar om baby op het juiste moment naar de borst te brengen. Hulp bij de start zorgt ervoor dat je de handelingen goed gewoon wordt, weet welke houdingen voor jou ideaal zijn en er vanzelf mee verder kan. De meeste kindjes echter, hebben geen enkel probleem met grote borsten/tepels.
Een premature baby
kenmerkend voor de te vroeg geboren baby of erg lichte baby en dat zij sneller vermoeid is. Het drinken aan de borst vraagt heel wat energie. Ook de zoekreflex en zuigreflex kunnen wat minder aanwezig zijn. Een goede begeleiding is zeker belangrijk.
De tongriem van de baby is te kort
Af en toe zorgt een korte tongriem ervoor dat de baby niet goed kan drinken. Wanneer de tongriem van de baby (onderaan de tong, die verbinding maakt met binnenkant van de onderkant mond) zich te ver naar de top van de tong bevindt, kan de baby zijn tong niet ver genoeg uitsteken om goed aan te gaan happen en de borst effectief te legen. Indien je vermoedt dat dit bij jouw baby het geval is, contacteer dan de kinderarts, vroedvrouw of lactatiekundige
Wees voorbereid
Borstvoeding is heel mooi, maar het kan soms even duren voor alles soepel loopt. Een goede opvolging door vroedvrouw of lactatiekundige is hierbij een groot voordeel. Een informatieve voorbereiding door het volgen van een goede borstvoedingscursus is een tweede. Onthoud dat je er nooit alleen voor staat en we maar wat graag helpen!
Bij De Verwachting kan je steeds informatieve sessies volgen rond borstvoeding. Deze bestaan uit twee delen: “Borstvoeding Basics” en “Borstvoeding :problemen en oplossingen”.
Hierin geven we op een leuke manier heel wat informatie mee zodat je voorbereid aan je borstvoedingsavontuur kan beginnen. Je kan deze lessen regelmatig in kleine groep volgen of op individuele basis boeken via de bookingspagina. Ben je reeds bevallen en heb je vragen rond je borstvoeding of problemen: ook hiervoor kan je steeds bij ons terecht of we komen naar jou toe voor een huisbezoek. Kijk gerust rond op de site voor meer info hierover.
Er zijn natuurlijk nog andere probleempjes die je kan meemaken bij het voeden. Heb je nog vragen? Of heb jij een probleem gehad wat hier niet mag ontbreken? Of misschien een ultieme tip die je graag wil delen? Laat het ons weten!
dissertation services https://dissertationhelpexpert.com/
dissertation writing service https://accountingdissertationhelp.com/
uf thesis and dissertation https://examplesofdissertation.com/
dissertation writing services https://writing-a-dissertation.net/
dissertation writing memes https://bestdissertationwritingservice.net/
writing my dissertation https://businessdissertationhelp.com/