Hieronder vindt u het antwoord op vaak gestelde vragen.
VRAAG: Wat doet een vroedvrouw precies?
Een vroedvrouw is bevoegd voor de medische en psychosociale opvolging van moeder en kind voor, tijdens en na de normale zwangerschap/bevalling. Zij kan dus opvolging en ondersteuning bieden, zowel voor als tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, na de bevalling, tot maximum één jaar na de bevalling. Daarnaast staat zij in voor het informeren en geven van voorlichting rond gezinsplanning en opvoeding baby. Concreet wil dit zeggen dat je vanaf de zwangerschapswens bij de vroedvrouw terecht kan, tot wanneer je baby 12 maanden wordt. Er zijn vroedvrouwen die ook de bevalling begeleiden, anderen begeleiden wel de arbeid maar niet de bevalling zelf, sommigen specialiseren zich in enkel postnatale zorg, anderen bieden ook prenatale opvolging. Een vroedvrouw zal u en uw baby medisch opvolgen (bloeddruk, urineonderzoek, bloedonderzoeken, GBS wisser, baarmoederhoogte,hielprik baby, groei baby, …) evenals u ondersteunen en begeleiden rond de zorg en opvoeding van uw baby (begeleiden borstvoeding, uitleg rond badje, tips rond slapen, afbouw borstvoeding, introduceren flesje, vaste voeding, uitleg dragen, hoe troosten, krampjes, navelstrengstompje, …) Daarnaast is er ook tijd om over uw psychisch welbevinden te praten. (Lukt het om een nieuwe routine te vinden? Wat met de vermoeidheid? Hoe voel je je bij dit alles? Heb je voldoende ondersteuning? Hoe ervaart papa de geboorte van zijn kindje?)
Wat de vroedvrouw NIET DOET: helpen in het huishouden en bij bereiding van de maaltijden: dit hoort onder de taak van de kraamzorg.
VRAAG: Welke diensten levert vroedvrouwpraktijk De Verwachting? Waarvoor kan ik bij jullie terecht?
Bij De Verwachting kunt u terecht met vragen en voor begeleiding rond uw zwangerschapswens, voor de opvolging (in samenwerking met uw gynaecoloog) tijdens de zwangerschap, voor de postnatale opvolging vanaf het moment dat u de materniteit verlaat. Ook ondersteunen van de borstvoeding hoort hierbij. Daarnaast voorziet De Verwachting een ruim aanbod van workshops en infosessies (zowel in groep als individueel).
De Verwachting GEEFT GEEN BEGELEIDING BIJ ARBEID EN BEVALLING: hoewel Cindy genoten heeft van de 40 bevallingen die zij volledig zelf mocht verrichten tijdens haar opleiding, is het voor haar qua planning en werkbaarheid niet mogelijk hierin begeleiding te voorzien. Zij kan u wel doorverwijzen naar enkele prachtige vroedvrouwen die u in dit verhaal kunnen begeleiden.
VRAAG: Waarom dien ik bij een consult iets te betalen? Ik hoorde dat een vroedvrouw “gratis” was?
Zorg door een vroedvrouw is in principe nooit ‘gratis’ maar voor veel handelingen door vroedvrouwen (die vermeld staan onder de nomenclatuur) dekt de tegemoetkoming van de mutualiteit de volledige kost bij een geconventioneerde vroedvrouw.
Wanneer uw vroedvrouw geconventioneerd is, houdt zij zich aan de officieel voorgestelde tarieven van het Riziv. Bij vroedvrouwen die werken met het derdebetalersysteem, wordt de terugbetaling rechtstreeks geregeld met de mututaliteit en betaalt u enkel de opleg. ( Voor vele zaken is er inderdaad geen opleg indien de vroedvrouw ook geconventioneerd is.)
Vroedvrouwpraktijk De Verwachting is geconventioneerd. Zij vraagt dus dezelfde tarieven als andere geconventioneerde vroedvrouwen voor prestaties die onder de nomenclatuur vallen. Maar gezien zij niet met derdebetalersysteem werkt, dient u het consult eerst te verrekenen, en met het getuigschrift krijgt u daarna het bedrag terug van uw mutualiteit. ( een werking conform als bij vb tandarts, arts, gynaecoloog,… ) Onder tarieven vindt u meer uitleg hierover. Het niet kiezen voor het derdebetalersysteem, vermindert de administratieve last van onze praktijk en biedt ons de mogelijkheid onze tijd optimaal te besteden aan onze patiënten! Kwalitatieve zorg is steeds onze prioriteit.
VRAAG: